Een gemiste kans voor een verkeersveiligere weginrichting.

15 Februari 2022

Een gemiste kans voor een verkeersveiligere weginrichting.

Een gemiste kans voor een verkeersveiligere weginrichting.   Stad Zottegem voorziet jaarlijks een budget voor herstellingswerken van haar wegen. Dit jaar krijgen enkele centrumstraten vers asfalt. In de Arthur Scheirisstraat en de Neerhofstraat wordt een nieuwe toplaag gegoten, in de Graaf van Egmontstraat 

breekt men ook de onderliggende kasseien uit en wordt ook een nieuwe fundering geplaatst. Volgens Groen is dit het ideale moment om oversteekplaatsen veilig en rolstoeltoegankelijk aan te leggen en kan men zorgen dat de straten niet meer als racecircuit gebruikt worden.

De eenrichtingsstraten met een zeer breed wegdek en soms smalle voetpaden zijn een erfenis uit de jaren ‘50, ‘60 en ‘70. “Terwijl heel wat gemeenten hun centrumstraten aangenamer en veiliger inrichten, lijkt het Zottegemse stadsbestuur niet verder te geraken dan wat verfpotmaatregelen en hier en daar een laagje asfalt. Door het gebrek aan langetermijnvisie en daadkracht betonneert men bestaande verkeersonveilige situaties.”

Ook bij deze beperkte herinrichtingswerken moet men kansen grijpen voor een betere verkeersveiligheid en leefbaarheid voor buurtbewoners, vindt Groen.

Levensgevaarlijk kruispunt identiek heraangelegd

Een van die levensgevaarlijke plekken is het kruispunt van de Graaf van Egmontstraat, de Kasteelstraat en de Meersstraat. “Buurtbewoners vertellen ons dat hier bijna wekelijks aanrijdingen zijn. “In 2018 raakte een fietser er levensgevaarlijk gewond en wekenlang hing zijn leven aan een zijden draadje. Bij een ander ongeval miste een wagen met hoge snelheid de bocht om tegen de gevel van een woonhuis te belanden. Als je vier jaar later de weg identiek herstelt, ben je als stadsbestuur niet gewoon nalatig maar neigt dit naar schuldig verzuim,” zegt Ben Boone scherp.

Groen wil N-VA en CD&V ook herinneren aan hun eigen beleidsverklaring waar verkeersveiligheid  omschreven is "als één van absolute topprioriteiten”. Dat zijn mooie woorden, maar die woorden in daden omzetten is nog belangrijker.. Dat zijn mooie woorden, maar die woorden in daden omzetten is nog belangrijker.