Poets 1 april 2023

24 Maart 2023

Poets 1 april 2023

Lenteschoonmaakactie 2023   -    Een pleidooi voor een propere stad en tegen zwerfvuil.    

Vrijwilligers, mooimakers, stadsmedewerkers spannen zich al jaren in om Zottegem zwerfvuilvrij te houden en dat is moeilijker dan gedacht.

Er is de problematiek van het statiegeld, dat nog steeds niet in voege is voor blikjes en kleine plastic drankflesjes en de Vlaamse leefomgeving wordt er kwalitatief ook niet beter op. Groen Zottegem zal blijven hameren op statiegeld en dankzij onze druk is de stad aangesloten bij de Statiegeldalliantie.

Groen kaart met de regelmaat van de klok de zwerfvuilproblematiek aan, opperde om ook een pop-up containerpark te voorzien en we houden pleidooien voor sensibilisering. Tijd om dat nog eens te herhalen.

De stad organiseert op 1 april een poetsactie. Doe jij mee met de grote lenteschoonmaakactie?

Indien je graag de handen uit de mouwen steekt, stuur een mailtje ([email protected]) of seintje, dan doen we dit in groep en kijken we na welke straten we zwerfvuilvrij kunnen maken.

Persbericht van 24 januari 2018

Straten, bermen, grachten liggen bezaaid met zwerfafval. Ondanks de enorme inspanning van het gemeentepersoneel en ‘zwerfvuil’ vrijwilligers blijft het dweilen met de kraan open.

Groen Zottegem wil een drastische vermindering van het zwerfvuil en zal daarom in de gemeenteraad van februari voorstellen om toe te treden tot de statiegeldalliantie.

Al meer dan 100 Vlaamse (met onder andere Test Aankoop en KVLV) en Nederlandse organisaties, verenigingen, lokale overheden en bedrijven hebben zich aangesloten bij de Statiegeldalliantie. Deze alliantie roept de regering op om structurele en eerlijke oplossingen door te voeren in de vorm van statiegeld op alle PET-flessen en blikjes. Dit doen we in Nederland én in België. Recycling Netwerk Benelux nam het initiatief voor de Statiegeldalliantie.

Plastic flesjes en blikjes maken 40% uit van het zwerfafval, de kost voor het voorkomen, opruimen en verwerken van dit afval loopt gigantisch hoog op.

Het principe van statiegeld is eenvoudig: bovenop de prijs van een plastic fles of blikje betaal je bijvoorbeeld 0,25 euro statiegeld. Die 0,25 euro krijg je volledig terug op het moment dat je de lege verpakking via een automaat of winkelbalie terugbrengt, statiegeld is dus geen belasting; wie zijn blikjes of flessen terugbrengt betaalt niks extra. 

“Een duurzaam beheer van grondstoffen en zwerfvuilvermindering: daar zetten we op in” zegt Groen gemeenteraadslid Heidi Schuddinck.

In september 2018 is de Stad Zottegem uiteindelijk toegetreden tot de Statiegeldalliantie. https://statiegeldalliantie.org/nl/

Persbericht van 29 april 2019

Een mobiel containerpark of pop-up containerpark is een alternatieve vorm van afvalinzameling. In verschillende Vlaamse gemeenten en steden wordt deze dienst aan de inwoners aangeboden. “In het mobiel containerpark kan je terecht met kleinere hoeveelheden van recycleerbaar en niet-recycleerbaar afval zoals op het echte containerpark: harde kunststoffen, plastic folie, hout, metaal, piepschuim, vlak glas, kapot servies, klein gevaarlijk afval, afgedankte elektrische apparaten maar ook kaarsresten en kurken stoppen.

Dankzij dit initiatief hoeven burgers dergelijk afval niet thuis te stockeren of verdwijnt het niet in de gele vuilzak (nu zwarte container)", zegt Heidi Schuddinck. Groen vraagt aan de schepen om hiervoor contact op te nemen met ILVA om de modaliteiten te bespreken. “Na de poetsactie van 30 maart blijft elk initiatief waarbij afval niet in de straat of de natuur terecht komt, welkom. Een mobiel containerpark kan een natuurvriendelijke en kostenefficiënte aanvulling zijn op de ophaling van grof huisvuil", aldus Schuddinck.

Een voorbeeld van pop-up containerparken of mini en maxi recyclagepunten vind je op de website van de Stad Antwerpen.